Slik velger du sikkerhetsgrind

Få ro i sindet med et sikkerhedsgitter

En sikkerhetsgrind er en kjempegod hjelp for å sikre hjemmet når barnet begynner å krype og gå. Med en grind kan du nemlig barnesikre trapper, rom, vedovnen og dører ved å skjerme barnet fra disse områdene.

Hvis du har et eller flere av de nevnte områdene i hjemmet, er det viktig å montere en sikkerhetsgrind. Og det kan faktisk ikke gjøres for tidlig! Før du vet ordet av det, begynner barnet å bevege seg rundt i hjemmet på egen hånd, og så er det full fart over gulvet. Det tar kun et halvt sekunds uoppmerksomhet, så er den lille luringen på vei til et sted han eller hun absolutt ikke bør være. Så jo tidligere du velger å barnesikre hjemmet, jo bedre.

Nedenfor får du en veiledning til hvordan du velger riktig sikkerhetsgrind.

1. Hvor skal sikkerhedsgitteret monteres?

Aller først bør du tenke over hvor du vil bruke sikkerhetsgrinden. Hvor i hjemmet er det risiko for at barnet ditt skader seg? Har du behov for å stenge av et rom og bruke en sikkerhetsgrind foran en dør? Har dere en vedovn eller en trapp? Eller skal sikkerhetsgrinden brukes som en romdeler for å gjøre kjøkkenet til en barnefri sone når det ikke er voksne til stede? Skal du kun bruke sikkerhetsgrinden på et fast sted, eller vil du ha en fleksibel grind som kan flyttes og brukes flere steder?

Det er nemlig forskjell på om sikkerhetsgrinden skal monteres i en dør, ved toppen av trappen, ved bunnen av trappen, rundt en vedovn eller peis eller gjennom et rom. Sikkerhetsgrindene våre er nemlig laget spesielt for hvert enkelt sted for å gjøre det så sikkert som mulig for barnet ditt. Derfor er det viktig å velge en sikkerhetsgrind som passer åpningen som skal skjermes av for barnet.

I produktoversikten på nettbutikken vår har vi delt inn grindene våre i sikkerhetsgrinder til dørersikkerhetsgrinder til terrassedører og vedovnersikkerhetsgrinder til bunnen av trappen og sikkerhetsgrinder til toppen av trappen.

 

Hva er en sikkerhetsgrind?

Med en sikkerhetsgrind kan avskjerme barnet ditt fra områder hvor du ser at det kan oppstå et uhell. Sikkerhetsgrinden kan forhindre barnet fra å falle ned trappen, brenne seg på vedovnen eller komme inn i rom som ikke egner seg for de små.

Alle sikkerhetsgrinder fra BabyDan har en port som er lett å åpne for voksne, men umulig for barn.

Se alle grindene 

2. Husk å måle!

Når du har valgt hvor sikkerhetsgrinden skal monteres, må du huske å måle åpningen (det vi kaller «åpningsmålet») som sikkerhetsgrinden skal dekke. Da er du helt sikker på å finne en sikkerhetsgrind som passer. Det sikrer også at du kan montere grinden på riktig måte, slik at barnet ditt er trygt.

Hvis du skal montere en grind i en dør, må du måle avstanden mellom dørkarmene. De aller fleste sikkerhetsgrinder må monteres på innsiden av dørkarmene.

Noen sikkerhetsgrinder kan også monteres på yttersiden. Det gjelder BabyDan EBBA, BabyDan ALMA, BabyDan Guard Me, BabyDan FlexiFit, BabyDan ELIN og alle BabyDan OLAF og BabyDan Flex.

Hvis du vil montere en sikkerhetsgrind rundt en vedovn, må du huske å måle et godt stykke unna vedovnen.

Helt nøyaktig bør du montere sikkerhetsgrinden minst 75 cm fra en vedovn og minst 90 cm fra en åpen peis. Da er du sikker på at barnet ditt holdes på en sikker avstand og ikke kommer for nær de varme flammene.

Når du monterer grinden i riktig avstand fra vedovnen eller peisen, blir heller ikke grinden varm å ta på.

 

Åpningsmål – hva betyr det? 

Når du ser på sikkerhetsgrindene i nettbutikken vår, kan du bruke målene «Minste åpningsmål» og «Maksimale åpningsmål». De to målene betyr at sikkerhetsgrinden må monteres i en åpning som er innenfor de to målene. Du finner åpningsmålet for sikkerhetsgrinden på produktsiden under «Spesifikasjoner». Det minste åpningsmålet er den minste bredden døråpningen, gangen eller trappen kan ha for at grinden skal passe. Det maksimale åpningsmålet er den største bredden som døråpningen, gangen eller trappen kan ha for at grinden skal passe.

For eksempel kan du se at det minste åpningsmålet for BabyDan Premier hvit er 73,5 cm, og det maksimale åpningsmålet er 79,6 cm. Det betyr at hvis du har tenkt å bruke BabyDan Premier i en dør, så må lengden på døråpningen være mellom 73,5 cm og 79,6 cm.

3. Hvilken type sikkerhetsgrind?

Når du har bestemt deg for hvor du vil montere en sikkerhetsgrind i hjemmet, må du vurdere hvilken type sikkerhetsgrind du vil ha.

Det har nemlig betydning for hvordan den skal monteres. I BabyDan skiller vi mellom to typer sikkerhetsgrinder: veggmonterte sikkerhetsgrinder og spenngrinder.

Veggmontert sikkerhetsgrind 

En veggmontert sikkerhetsgrind må monteres med skruer i veggene eller dørkarmene. Vi anbefaler at du alltid velger en veggmontert sikkerhetsgrind hvis du tenker å montere den ved toppen av trappen. Vi anser det som det sikreste valget, selv om spenngrinder også er godkjent til bruk ved toppen av trappen.

Vær oppmerksom på om du har gulvlister eller høye paneler som kommer i veien for den veggmonterte sikkerhetsgrinden.

Hvis du vil montere en sikkerhetsgrind rundt en vedovn eller en peis, bør du bruke en av våre veggmonterte BabyDan OLAF- eller BabyDan Flex-grinder. De kommer i mange forskjellige lengder, så du finner helt sikkert en som passer til din vedovn eller peis.

Vil du ha muligheten til å flytte den veggmonterte sikkerhetsgrinden? Ingen problem! Du kan kjøpe ekstra veggbeslag og montere dem der du ønsker å bruke sikkerhetsgrinden. Så kan du enkelt klikke grinden av det ene veggbeslaget og klikke det på et annet. Hvis du for eksempel vil bruke sikkerhetsgrinden både hjemme og på hytta, kan du montere veggbeslaget begge steder og ta med grinden dit du trenger det. Du må likevel huske at åpningsmålene må være like på de stedene hvor du skal bruke grinden.

 

Spenngrind 

Hvis du ikke vil bore hull i veggen, bør du velge en spenngrind. Den kan spennes fast mellom veggene uten skruer og uten å etterlate merker på veggene eller dørkarmen. Vær oppmerksom på om du har gulvlister eller høye paneler som kommer i veien for den veggmonterte sikkerhetsgrinden.

For å være sikker på at du har montert spenngrinden riktig, har de aller fleste spenngrindene fra BabyDans en innebygget sikkerhetsindikator.

Det er en liten rød plastpinne som er synlig hvis grinden ikke er spent godt nok. Den sitter mellom håndtaket og selve grinden. Så hvis du har montert grinden og ser den røde indikatoren mellom håndtaket og selve grinden, må du spenne på nytt. Du kan også bruke sikkerhetsindikatoren for å sjekke jevnlig om grinden er spent godt nok.

Følgende spenngrinder har ikke en sikkerhetsindikator:

Når du monterer en av disse grindene, må du bruke andre metoder for å undersøke om du har montert den riktig.

Hvis du har en BabyDan SlimFit- eller en BabyDan LISE-sikkerhetsgrind, kan det maksimalt være 1 mm avstand mellom veggkoppen og spindelen.

Har du en BabyDan Perfect Close- eller en BabyDan ANNE-sikkerhetsgrind, kan det maksimalt være 1 mm mellom håndtaket og grinden.

Når du monterer en BabyDan DesignerGate-sikkerhetsgrind, må du bruke en såkalt fiskevekt og en vanlig trykkindikator i bunnen. På den måten kan du måle om grinden er montert med riktig press. Hvis indikatoren viser at trykket er mellom 4–5, har du montert den riktig.

Uansett hvordan du sjekker om spenngrinden er montert riktig, er det viktig å sjekke det regelmessig. Så vet du at sikkerhetsgrinden passer godt på barnet ditt.

Hvis du for eksempel vil ha en sikkerhetsgrind som du kan flytte på, bør du velge en spenngrind.

Denne typen er nemlig mye mer fleksibel og kan flyttes raskt og enkelt så mange ganger du trenger. Da kan du for eksempel ta den med til hytta, til besteforeldrene eller hvor enn dere drar.

Kan man forlenge og forkorte en sikkerhetsgrind?

Ja, noen sikkerhetsgrinder kan du forlenge eller forkorte. Det kan være smart hvis man for eksempel flytter inn i et nytt hjem eller gjerne vil kunne flytte og bruke grinden i forskjellige hjem med forskjellige åpningsmål.

Noen av sikkerhetsgrindene kan dekke mange forskjellige åpningsmål. Det gjelder typisk veggmonterte sikkerhetsgrinder. Alle BabyDan Flex- og BabyDan OLAF-sikkerhetsgrinder kan forlenges i det uendelige. Du kan både kjøpe grindene i forskjellige lengder og kjøpe ekstra seksjoner.

Andre grinder kan som standard brukes til et begrenset åpningsmål. Det gjelder typisk for spenngrinder. Disse kan du forlenge med BabyDan Extend A Gate-forlengere og forkorte med BabyDan Reduce A Gate-settet. Noen grinder kan du kjøpe i en pakke med et bestemt antall forlengere, og du kan også kjøpe forlengere separat. Hvis du vil forkorte en sikkerhetsgrind, kan du kjøpe Reduce A Gate-settet separat.

Hvorfor er det viktig med en sikkerhetsgrind?

En sikkerhetsgrind kan forhindre barnet ditt fra å falle ned trappen, brenne seg på vedovnen eller komme inn på rom med ting som et barn kan skade seg på.

Derfor er det viktig at du bruker en sikkerhetsgrind så snart barnet begynner å krype.

Sikkerhetsstandarder for sikkerhetsgrinder

4. Hvilket design?

Designet på sikkerhetsgrinden har ikke noe å si for hvor sikker den er. Men det kan likevel ha betydning for innredningen i hjemmet.

De fleste sikkerhetsgrindene fra BabyDan er laget av metall, men det finnes også noen av tre. Vi har også to sammenleggbare sikkerhetsgrinder, BabyDan ALMA og BabyDan Guard Me, som er laget av paneler i plast. Materialvalget har ingen betydning for hvor sikker grinden er – sikkerhetsgrindene i tre er like sikre som sikkerhetsgrindene i metall. Så det er mer en smakssak.

Det samme gjelder for fargen på sikkerhetsgrindene i metall. De fleste av grindene våre finnes i sort og hvitt, mens noen grinder også finnes i sølv. Gitrene i tre kan også ha forskjellige farger alt etter hva slags tre de er laget av. Du kan vanligvis velge mellom kirsebærtre og bøketre.

5. Montering av sikkerhetsgrinder

Det er svært viktig at du monterer sikkerhetsgrinden din slik det vises i veiledningen. Ellers oppfyller grinden nemlig ikke sikkerhetsstandardene, og du risikerer at det oppstår en potensielt farlig situasjon.

Når sikkerhetsgrindene testes av oss i BabyDan og av eksterne testinstitutter, testes de for å sikre at barn ikke skal få armer, hodet og andre lemmer i klem. Så hvis du ikke monterer sikkerhetsgrinden din på riktig måte, kan det føre til at barnet klemmer eller skader seg.

For å gjøre det så enkelt som mulig å sikre at sikkerhetsgrinden blir montert korrekt, har vi utviklet appen Onbox. Der finner du trinn-for-trinn-videoer som veileder deg gjennom monteringen.

Les mer om Onbox

Forskjellige hjem og familier krever forskjellige grinder

Alle familier og hjem er forskjellige, og derfor lager vi mange forskjellige BabyDan-sikkerhetsgrinder som passer til forskjellige steder i hjemmet og med forskjellige designer og materialer. Det er nemlig viktig at du får en sikkerhetsgrind som passer akkurat dine behov, slik at du har de beste forutsetningene for å ta godt vare på barnet ditt.

Uansett hva slags sikkerhetsgrind du velger, kan du være helt trygg på at den ikke inneholder noen former for helseskadelige stoffer. BabyDans sikkerhetsgrinder er faktisk så sikre at barnet ditt kan sutte på dem uten å få kjemikalier og andre uønskede stoffer i kroppen.

keyboard_arrow_up